Op het moment is het toch wel aan de orde van de dag. Staken. Steeds meer berichten van vakbonden die het allemaal niet meer pikken en dat dan in de schoenen van de werknemers schuiven want die willen toch graag alles anders? Ik begin zelf meer en meer het idee te krijgen dat we daarin een klein beetje aan het doorslaan zijn. Voornamelijk omdat de eisen die er gesteld worden negen van de tien keer te belachelijk voor woorden zijn.

Staken

Neem nu het meest bekende voorbeeld in de actualiteit. De schoonmakers. In maart heeft een groot deel van de schoonmakers in Nederland (van zowel allochtone als autochtone afkomst) het werk neergelegd. Dit op verzoek van onder andere FNV Bondgenoten met hun woordvoerder die geen goed woord over heeft voor mensen die op kantoor werken. Hij roept kreten als ‘de schoonmakers willen meer geld’, ‘doorbetaald worden bij de eerste dag ziekte’ én kreten als ‘hekelen van kantoorpikkies’.

Ik spreek uit eigen mening als ik zeg dat ik er een beetje beu van begin te worden. Op het moment zijn de treinen écht een reusachtige pestbende, dusdanig dat ik niet meer met de trein ga. Ik heb zelf een niet heel hoge weerstand en met mijn trouwdag in de nabijheid wil ik geen enkel risico lopen. Gewoon per definitie niet. Dat ik nu een treinabbo heb voor jan-lul neem ik maar op de koop toe.

Waar ik ook een beetje beu van word zijn de mensen die aangeven dat wij zelf de pestbende veroorzaken, dat we het weg moeten gooien. Hoe willen we dat doen als de vuilbakken vol zijn? Continu met een zakje vol vuil rondlopen tot je bij gods gratie ergens op een station een lege vuilbak tegenkomt? Nee mijn dank is groot. Ik heb A niet altijd een zakje bij me, B niet altijd vuilnis mee in de trein en C het is niet meer alleen vuilnis maar ook bloed, bier én kots wat nog in de treinen ligt sinds koningsdag een DIKKE maand geleden.

De eisen van de schoonmakers vind ik ook buitensporig, op het moment (als ik de CAO mag geloven) bedraagt dit 120% van het minimum loon als het gaat om een fulltime werkweek. Dit is nog los van alle onregelmatigheidstoeslagen en toeslagen voor het werken in de avond. Ze willen dit optrekken naar 130% van het minimum loon, het afschaffen van wachtdagen bij ziekte én een hoger % doorbetaald bij het tweede jaar ziek zijn. Hiermee zouden ze meer gaan verdienen dan sommige geschoolde beroepen zoals een bakker, een verpleegkundige (MBO) én als ik het mag geloven zelfs leerkrachten en conducteurs. (Al twijfel ik wel aan die laatste twee beroepen.)

Duidelijk is dus dat ze meer willen verdienen. Daar heb ik één hele goede tip voor: MEER UREN MAKEN. Veel schoonmakers werken part-time. Vind je het gek dat je niet zoveel verdient. Ik krijg meer en meer het idee dat ze fulltime betaald willen worden voor part-time werk. Net als doorbetaald worden bij ziekte, die wachtdagen zijn ingevoerd omdat er veel mensen in die sector last hebben van een werk-allergie en gewoon lekker ‘ziek’ zijn. Wake up mensen, er zijn meer CAO’s met wachtdagen en hoor je die mensen klagen? Nee, die weten wel beter: ‘ziek’ zijn zit er niet in.

Ik geef de NS groot gelijk dat ze zich nu gaan bemoeien met de overleggen, gezien elk voorstel van de werkgevers van de schoonmakers door de FNV in de wind geslagen wordt én er steeds langer gestaakt gaat worden.. ik wil weer met de trein kunnen verdorie, zonder risico op weet ik veel wat voor ziekte..

Wat vinden jullie van de stakingen in de schoonmaak?

Tags: , , , ,