Ik wil vandaag even de tijd nemen om een stukje te schrijven over videoclips die ik om de een of andere manier indrukwekkend vind. En ik ben ook vooral benieuwd naar welke videoclips jullie erg indrukwekkend vinden!

Eigenlijk is de tijd van videoclips wel een beetje voorbij, waar je vroeger met een videorecorder en videoband in de aanslag zat bij TMF of the Box om je favo nummers op te nemen zodat je ze uren kon terugkijken, heb je nu het gemak van Youtube. Maar ik, en ik denk het merendeel van de mensen, pakt toch sneller nu Spotify om uren aan muziek terug te luisteren.

Soms heb ik echter zo’n nummer, waarbij ik ontzettend benieuwd ben naar de bijhorende videoclip. En de ene keer ben ik daar heel erg van onder de indruk, de andere keer vind ik het totaal niks toevoegen aan de muziek.

Het eerste nummer wat ik wil delen, met videoclip, is het laatste nummer van Avicii. Het nummer heeft de titel Waiting for Love en het pakte me meteen vanaf de eerste keer dat ik het hoorde. Weet nog precies wanneer, kwamen vanaf de bioscoop na het kijken van Minions, op weg terug naar mijn schoonouders die op onze dochter pasten. We reden de Erasmusbrug op in Rotterdam op weg naar de A20.

De clip heb ik pasgeleden voor het eerst opgezocht en ik heb tijdens de clip én vooral aan het eind een traantje weg moeten pinken. Het verhaal in de clip gaat over een man, die na de dood (suggested, men zegt ook wel dat hij Alzheimer heeft en vergeten is waar zijn vrouw is) van zijn vrouw een overdosis pillen neemt en met zijn scootmobiel op zoek gaat naar zijn geliefde. Hij was waiting for love, voor zijn overleden vrouw. Aan het einde van de clip wordt hij met zijn geliefden herenigd. Daarnaast ook een stukje ‘faith in humanity restored’ als je ziet hoe een enorme motorbende, typetje Hells Angels, de man helpt.


Een andere clip, die om hele andere redenen indruk op mij maakte, is de clip van Make it Bun Dem, een samenwerking tussen Skrillex en Damian (Gong) Marley. Die laatste is één van de zoons van wijlen Bob Marley. Ook hier weet ik nog waar ik het nummer voor het eerst tegenkwam, dit nummer is gebruikt in Far Cry 3. In een scene waarmee je met een vlammenwerper een plantage om zeep moet helpen. Adrenaline ten top!

De clip toont de uit huis zetting van een Native American jongen met zijn grootvader. Ze worden gedwongen hun huizen af te staan aan een rijke vastgoedmagnaat die op de plek van de huisjes een dure villawijk wil neerzetten. De kleinzoon roept, doormiddel van een dans, de geesten van voorouders op welke de agenten die hun uit huis komen zetten wegjagen. Deze clip is heel filmisch en heeft mede daardoor indruk op mij gemaakt.

Een clip die ook indruk maakte, maar waar ik geen duidelijke reden voor kan geven is ‘Der Mond’ van Deichkind. Het hele sfeertje in de clip sluit goed aan op de tekst van het nummer, waardoor ik het geen straf vind om deze clip te bekijken.

En dan hebben we Pussy, van Rammstein. Deze clip is dusdanig pure porno dat er een gecensureerde versie gemaakt werd voor overdag op de TV. Menig volwassene zal deze clip nu met een glimlach bekijken, het is een mooie dikke middelvinger naar de preutse cultuur die er in Duitsland heerste (in ieder geval ten tijde van deze clip) en misschien nog wel heerst.

De versie met censuur:

En deze is absolutely NSFW. Kijken op je werk doe je op eigen risico, ik ben niet verantwoordelijk voor scheve blikken van collega’s 😉 https://vimeo.com/19792028

En dan misschien nog de meest bizarre van het stel, van de zanger van Rammstein. Lindemann met Praise Abort. Geniaal nummer, briljante maar gruwelijke tekst. En dan de video. Kijk zelf en oordeel, dan weet je vermoedelijk al waarom ik deze post afsluit met deze video:

Tags: , , , , , , ,